Hatóanyagok kombinálása

A helyes bőrápolási rutin kialakításához először a bőrtípusodat kell meghatároznod, majd a bőrproblémákat, melyeket kezelni, megszüntetni szeretnél. A bőrproblémák kezelésére aktív hatóanyagokat tartalmazó szérumokat, krémeket alkalmazhatsz. A bőrápolási rutin kialakítása, vagy változtatása esetén jó, ha tájékozódsz arról, hogy melyek azok a hatóanyagok, amelyeket ajánlott, illetve lehet párosítani és melyek azok, amelyeket bőrirritáció miatt érdemes elkerülni.

Mik a hatóanyagok?

  • Kémiai hámlasztók – AHA, BHA, PHA savak
  • Antioxidánsok – C-vitamin, E-vitamin, Niacinamide, retinol
  • Peptidek – Fehérjetöredékek, amelyek aminosavakból állnak. Természetes módon is megtalálható a bőrben és a szervezetben.

Ütős párosok

Vannak olyan hatóanyagok, melyek együttes alkalmazása esetén erőteljesebb hatást érhetsz el.

  • C-vitamin és E-vitamin
    Mind a C-, mind az E-vitamin védelmet nyújt a bőrnek a felszabadult gyökökkel szemben, és a napkárosodás ellen. A C-vitamin továbbá segít halványítani a foltokat és erősíti a fényvédő hatását.
  • C-vitamin és hialuronsav
    A C-vitamin és a hialuronsav kiegyensúlyozott, ragyogó bőrt eredményez. Hosszútávú alkalmazásuk esetén a mimikai ráncokat is képesek csökkenteni. Először a C-vitamin szérumot, utána a hialuronsavat alkalmazd a bőrápolási rutinodban.
  • C-vitamin és Niacinamide
    Korábban vitatott volt, hogy a C-vitamin és a Niacinamide alkalmazható-e együtt. Úgy vélték, hogy a C-vitamin és a Niacinamide, mivel mindkettő sav, ezért reakcióba léphet egymással, így okozva bőrirritációt. A mai napig nincs eredményekkel alátámasztott kutatás, hogy valóban előfordulhat-e ilyen reakció, ezért a két sav kombinálható együtt, azonban javasolt odafigyelni az esetleges érzékenység fellépésére. A két sav együttes használata esetén garantált a ragyogó bőr, mindamellett minimális anti-aging bőrápolási rutint is jelent.

Információ: Bőrtípustól függetlenül, amennyiben rosszul reagál a bőröd a bevezetett hatóanyagra mindenképp hagyd el az alkalmazását és térj vissza a minimális bőrápolási rutinodhoz. A bőrödnek 1-2 hét szükséges a regenerálódáshoz, amennyiben a türelmi idő letelt elkezdheted heti 1-2 alkalommal próbálgatni a korábbi hatóanyagot, hogy így szoktasd bőröd az új kozmetikumhoz. Ha ezek után is előfordul bőrirritáció, bőrpirosság, korábbitól eltérő bőrszárasság, esetleg érzékenység, akkor semmiképp ne használd azt a terméket tovább.

  • Peptidek és retinol
    Erős bőrfeszesítő duó. A retinol a bőr kollagén építő hatását javítja, míg a peptidek ellensúlyozzák a retinol szárító, bőrirritáló hatását, így védve és biztosítva a bőr hidratáltságát. Ha a retinol tartalmú kozmetikum krém állagú először a peptidet alkalmazd, és utána a retinolt.
  • Hialuronsav és retinol
    Hasonló eredmény érhető el a hialuron sav és a retinol kombinációval, mint a peptidek és a retinol duóval. A hialuronsav képes ellensúlyozni a retinol szárító, bőrirritáló hatását, így védve a bőrt a kiszáradástól. Érzékeny bőrűeknek is ajánlom, így számukra is elérhetővé válik az otthoni anti-aging kezelés.
  • Niacinamide és retinol
    A Niacinamide amellett, hogy hatásos a pattanások, tág pórusok és a túlzott zsírtermelés ellen, segíti a bőr védőrétegének a működését, ami a retinol alkalmazása mellett fontos, mivel a retinol a kezdeti időszakban képes a bőr védőrétegét megzavarni.

Információ: Ajánlott a retinol tartalmú kozmetikum bőrápolási rutinba történő bevezetésekor enyhe vagy közepes erősségű terméket választani, hogy bőrödet hozzászoktasd a hatóanyaghoz, de minimalizáld a bőrirritáció előfordulását.

  • Antioxidánsok és fényvédő
    Az év minden napján erősen ajánlott a fényvédő használata. Azonban, ha hosszabb időt töltesz a szabadban, akár a kertben tevékenykedsz, a természetben túrázol, vagy éppen nyaralsz, kötelező a fényvédő használata, mely védi bőrödet a káros UV-sugaraktól, amik idővel a bőrrák kialakulását is okozhatják. Az antioxidánsok e védelmet erősítik, a környezeti hatásokkal szemben biztosítanak védelmet. Környezeti hatások: UV-sugárzás (nap), HEV sugárzás (monitor), légszennyezés, szmog, cigarettafüst.
  • Azelainsav és retinol
    Az azelainsav hatásos a pattanások ellen, segít halványítani a foltokat és hidratálja, egyenletesebbé teszi a bőrt. Csökkenti a pirosságot, amivel ellensúlyozza a retinol kezdeti alkalmazása során netalántán fellépő bőrirritációt.

Vitatott párosok

Vannak olyan hatóanyagok, melyek együttes alkalmazása esetén erőteljesebb hatást érhetsz el, és vannak olyan hatóanyagok, melyek együttes alkalmazása során bőrirritáció, vagy érzékenység léphet fel. Az alábbi vitatott hatóanyag párosok rendszeres használata előtt ellenőrizd, hogy nálad nem okoznak-e bőrirritációt.

  • C-vitamin és hámlasztók
    Jelenleg nincs olyan kutatási szakvélemény, ami alátámasztja azt, hogy a C-vitamin és a kémiai hámlasztó együttes alkalmazása bőrirritációt okoz, azonban előfordulhat egyes esetekben pl. érzékeny bőrtípusnál, hogy bőrirritáció, vagy bőrpirosság jelentkezik az alkalmazást követően. Ebben az esetben ne alkalmazd tovább együtt a C-vitamint és a hámlasztót.
  • Niacinamide és AHA savak
    Vannak, akik nem javasolják a Niacinamide és az AHA savak együttes használatát, mivel feltételezésük szerint előfordulhat olyan, hogy a Niacinamide átalakul niacinná, ami pirosságot és bőrirritációt is eredményezhet. A Niacinamide nagyon speciális körülmények között valóban át tud alakulni, azonban ez az otthoni környezetben szinte lehetetlen. Ha mégis kipróbálnád egy szuper duót kaphatsz, az AHA sav hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, míg a Niacinamide hatásos a pattanások, tág pórusokkal szemben.
  • Hámlasztók és retinol
    Használhatod őket együtt, azonban nem javasolt, mert mind a két hatóanyag a bőr megújulásának folyamatát gyorsítja, emiatt együttes erősségük bőrirritációt okozhat. Amennyiben mindenképp együtt szeretnéd őket alkalmazni, akkor próbáld ki, hogy vagy a hámlasztó, vagy a retinol készítményből egy gyengébbet választasz, a másik kozmetikum lehet erősebb, és hogy így nem okoznak-e irritációt. Ha pedig biztosra mennél, de mind a két hatóanyagot szeretnéd a rutinodban, akkor javasolt az egyiket az egyik este, a másikat pedig a másik este alkalmazni, így elkerülhető a bőrirritáció és élvezheted a szuper hatásukat.

Olvasmányok:
Skinsmart – Hatóanyagok kombinálása

Van olyan hatóanyag páros amit te is használsz?
Ha kérdésed lenne, nyugodtan írj itt vagy privátban.

Hozzászólás